Genel Cerrahi
Hastanemizin genel cerrahi bölümü, vücutta oluşan yerel ve sistematik sorunların yanı sıra, metabolik, endokrin, iyileşmeyen yaralar ile de ilgilenmektedir.
Alt yapı ve donanım bakımından tüm yeterliliğe sahip hastanemizde, dokuz adet tam donanımlı ameliyathane bulunmaktadır. Ayrıca hastanemizde tam donanımlı cerrahi yoğun bakım odaları, ağrı tedavi birimi, endoskopi ünitesi, ERCP ünitesi ve girişimsel radyoloji birimi gibi destek birimleri de bulunmaktadır. Gelişmiş cerrahi yoğun bakım ünitesi, ihtiyaç halinde ameliyat sonrası, tedavi ve takibi için kullanılmakta ve tüm işlemler burada yapılmaktadır. Hastanemizin meme hastalıkları ünitesinde ise sadece meme hastalıkları ile ilgilenen genel cerrahi uzmanları ve radyoloji uzmanlarının oluşturmuş olduğu başarılı bir ekip, hastaların tanı ve tedavi süreçlerini yürütmektedir.
Deneyimli cerrahi onkoloji birimimizde sağlık hizmeti veren uzmanlarımız, genel olarak kanserli hastaların ameliyatları, kemoterapi süreçleri ve yayılmış kanser türlerinde sitoredüktif cerrahi uygulamaları ile ilgilenmektedir. Böbrek üstü bezi, karın duvarı, kasık bölgesi, tiroid bezi, paratiroid bezi, ince bağırsak, safra kesesi, tiroid, organlar arasındaki destek dokular, retroperitoneal bölge, karaciğer, safra yolları, sindirim sistemi organları ve meme dokusunda meydana gelen hastalıkların tanı ve tedavi süreçleri, genel cerrahi ve cerrahi onkoloji bölümü uzmanlarımız tarafından yürütülmektedir. Uzman bir hekim kadrosu ile en başarılı tedavi süreçlerinin yürütüldüğü hastanemizden, randevu almak isteyen kişiler çağrı merkezi danışanlarımızı arayabilir ve resmi İnternet sitemiz üzerinden anında randevu talebi oluşturabilmektedir.
- Tiroid Bezi Hastalıkları
Halk arasında adem elması olarak bilinen, kıkırdak yapının alt kısmında yer alan ve kelebeği andıran bu organ, yutkunma sırasında aşağı yukarı hareket etmektedir. Tiroid bezinin hemen yanında atardamarlar bulunmaktadır ve tiroid bezi, kişilerin beyninde bulunan hipofiz bezinin uyarı yapması ile birlikte harekete geçmektedir. T3, T4 ve tiroid hormonlarının üretilmesini ve kan dolaşımına karışmasını sağlayan bu organ, metabolizma ile ilgi yürütme ve kontrol görevlerini yerine getiremediğinde çeşitli sağlık sorunlarının oluşmasına neden olmaktadır. Genel cerrahi hastalıklarının temelinde bulunan tiroid bezinin, doğru çalışmaması durumunda yaşanan sağlık problemlerinde karşılaşılan belirtilerin bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Beslenme düzeni aynıyken ani bir şekilde kilo almak ya da kilo vermek,
- Halsizlik, yorgunluk,
- Hafıza sorunları, konsantrasyon eksikliği, panik atak, bilinç bulanıklığı ve depresif ruh hali,
- Uzun süreli ishal ve kabızlık,
- Kas ağrısı, eklem sorunları ve bacak ya da kollarda ani uyuşma hissi,
- Gün içinde bitkinlik, sürekli bir uyuma isteği, derin uykuya geçememe ve dinç uyanamamak.
Genel cerrahi uzmanlarımız, tiroid hastalıklarını kötü ve iyi huylu olmak üzere iki grup altında incelemektedir. Tiroid bezinde yer alan hücrelerin kanser hücrelerine dönüşmesi, kötü huylu tiroid hastalıkları, tiroid bezinin çalışma hızı ile ilgili ortaya çıkan sorunlar ise iyi huylu tiroid bezi hastalıkları olarak tanımlanmaktadır. Guatr, Hipotiroidi ve Hipertiroidi en sık rastlanan iyi huylu tiroid hastalıkları arasında yer almaktadır.
- Paratiroid Bezi Hastalıkları
Paratiroid bezi ile tiroid bezi hastalıkları isimleri nedeni ile birbirine karıştırılsa da, birbirinden oldukça farklı genel cerrahi hastalıklardır. Paratiroid bezleri, parathyroid hormonunun üretilmesini sağlamakta, bu hormon ise fosfor ve kalsiyum değerlerinin doğru bir denge oluşturmasını sağlamaktadır. Paratiroid bezlerinin fazla ya da eksik çalışması, paratiroid bezi üzerinde yer alan benign tümörünü aktif hale getirmektedir. Bazı durumlarda ise bu durumun nedeni kanser de olabilmektedir. Kişilerin kan seviyesindeki fosforun çok ve kalsiyumun az olması nedeni ile ortaya çıkan bu hastalık, genetik durumlar, paratiroid bezlerinin zedelenmesi ve endokrin bozuklukları nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Paratiroid bezi hastalığı belirtileri kimi zaman kolaylıkla anlaşılabilirken, kimi zaman kişiler bu hastalığı uzun süreler boyunca fark edememektedir.
Genel cerrahi bölümü , kemik hastalıkları, sık sık tekrarlanan baş ağrıları, yüksek tansiyon, konsantre eksikliği, böbrek taşları, depresyon ve yorgunluk gibi belirtiler ile gelen hastalarda paratiroid bezi hastalığı olduğunu düşünmekte, gerekli muayene ve incelemeleri bu doğrultuda yapmaktadır.
- Böbreküstü Bezi Hastalıkları
Adenal bezi olarak da bilinen böbreküstü bezi, vücuda faydalı sayısız hormonun üretilmesinden sorumludur. Böbrek üstü bezinde gözlenen tüm rahatsızlıklar, böbreküstü bezi hastalığı olarak tanımlanmaktadır ve genel cerrahi bölümü uzmanları tarafından tedavi edilmektedir. İç salgı bezi olarak da bilinen böbreküstü bezleri, karnın arka duvarına yakın bir konumda bulunmaktadır ve iki katmandan oluşmaktadır. Norepinefrin, aldosteron, kortizol, epinefrin ve cinsiyet gibi önemli hormonlar, medulla ve korteks adı verilen katmanlar sayesinde salgılanmaktadır. Yorgunluk, sinirlilik hali, açlık hissi, düşük kan şekeri, düşük tansiyon, depresyon, ishal, kusma, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan böbrek bezi hastalıkları için en doğru teşhis, hastanemizde hizmet veren genel cerrahi doktorlarının yapacağı detaylı incelemeler sonucunda konulmaktadır.
- Meme Hastalıkları
Genel cerrahi uzmanlarımızın ana branşlarından biri olan meme hastalıkları arasında en sık rastlanan tür, meme kanseridir. Özellikle kadınlarda daha sık görülen meme kanserinin, yaşında ilerlemesi ile birlikte neredeyse her yüz kadından onunda görüldüğü bilinmektedir. Elli yaşını geçmiş kadınlarda, ailesinde daha önce meme kanseri görülmüş olan kişilerde ve menopoz dönemindeki kadınlarda daha sık görülen meme kanserinin, meme dokusuna sahip olan her kadında görülme ihtimali olduğu unutulmamalıdır. Meme kanserini atlatmanın ve başarılı bir tedavi süreci geçirebilmenin en önemli silahı, hastalığı erken teşhis etmektir. Meme kanserinin erken teşhis edilebilmesindeki en önemli rol ise kadınların kendileri hakkında bilgi sahibi olmalarıdır. Kadınların kendilerini düzenli olarak muayene etmesi, meme kanserlerinin daha kitle halindeyken anlaşılmasını sağlamaktadır.
- İnguinal Bölge Hastalıkları
İnguinal herni adı ile bilinen kasık fıtığı, kasık bölgesinde oluşan ve en sık rastlanan karın duvarı fıtıkları arasında yer almaktadır. Tüm fıtık türlerinin yüzde seksenini oluşturan karın fıtığının, genel cerrahi uzmanlarımız tarafından yapılan incelemeler sonucunda erkeklerde kadınlara göre üç kat daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir. Kasık fıtığı, karın duvarında meydana gelen yırtık ya da deformasyonların, cilt üzerinde çıkıntı halinde bir şişlik oluşturmasıdır. Karın duvarındaki zayıf alanlarda ortaya çıkan fıtık oluşumları, yeni doğan bir bebekten elli yaşındaki bir yetişkine kadar tüm kişilerde görülebilmektedir. Yeni oluşmaya başlayan fıtık oluşumları yatar pozisyondayken görülmemekte, hapşırma, zorlanma, ıkınma ve öksürme gibi durumlarda oluşan baskı nedeni ile kasık bölgesinde belirginlik gösterebilmektedir. Fakat bu oluşumlar tedavi edilmediğinde, genişleme ve şişme göstermektedir. İndirekt herni, Fenoral herni ve Direkt herni adları ile üç tipe ayrılan kasık fıtıkları, kendi kendine iyileşme göstermemektedir. Kasık fıtığı için genel cerrahi uzmanlarının uygulayabileceği bir ilaç tedavisi bulunmamakta, kasık fıtıkları sadece cerrahi yöntemler ile tedavi edilebilmektedir.
- Karın Duvarı, Cilt ve Cilt Altı Hastalıkları
Karın duvarı, cilt altı ve cilt hastalıkları arasında en sık rastlanan hastalıklar cilt kanserleri, kıl dönmesi, karın duvarı fıtıkları, tırnak batması, cilt altı kitleleri, cilt kitleleri ve kas-bağ dokusuna ait kitlelerdir.
Karın duvarı fıtıkları, genel cerrahi uzmanlarının en sık tedavisini gerçekleştirdiği ve karın içindeki organ ya da dokuların karın duvarında bulunan zayıf herhangi bir noktadan karın dışına çıkması ile görülen bir hastalıktır. Gebelik, şişmanlık, sigara kullanımı, asitli gıdalar tüketmek, malnüstrisyon ve aşırı öksürük karın duvarı fıtıklarının oluşumunu tetikleyen en önemli faktörler arasında yer almaktadır. Karın duvarı fıtıkları da, kasık fıtıkları gibi ilaç ile tedavi edilememekte, sadece cerrahi yöntemler kullanılmaktadır.
Cilt kanseri, cilt hastalıkları arasında en sık rastlanan ve derinin rengini almasını sağlayan melanin isimli renk pigmentinin ve melanosit isimli cilt hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde bölünmesi ve çoğalması sonucu ortaya çıkmaktadır. Cilt kanseri türlerinden biri olan melanomlar, diğer cilt kanseri türlerine göre daha az görülmekte, fakat cilt kanserinin neden olduğu ölümlerinin neredeyse yüzde yetmiş beşi melanomlara bağlı olarak gelişmektedir. Cilt üzerinde ortaya çıkan lezyonların beş milimetreden büyük olması, oluşan lezyonların renginde zaman içinde değişiklik meydana gelmesi, lezyon oluşumlarında birden fazla renk tonunun bulunması ve lezyonların şeklinin düzensiz olması cilt kanseri belirtileri arasında yer almaktadır.
Genel Cerrahi Bölümümüzde ilgili organ ve dokuların cerrahi hastalıklarının tedavisi yapılmaktadır.
Tedaviler alanında tecrübeli bir ekip tarafından,uygun metod ve teknolojik araçlar kullanılarak uygulanmaktadır.
Tedavi yaklaşımımız; ameliyat öncesinde, sırasında ve sonrasında konuyla ilgili diğer uzmalık alanlarının da fikirleri alınarak oluşturulmaktadır. (Multidisipliner tedavi)
Bölümümüzde ameliyat robotu da dahil olmak üzere en ileri teknolojık donanım bulunmaktadır.Hastaların cerrahi tedavileri; konvansiyonel (geleneksel-açık), laparoskopik ve robotik metodlarla gerçekleştirilmektedir.
Gereken hastaların ameliyat sonrası takip ve tedavileri gelişmiş cerrahi yoğun bakım ünitesinde yapılmaktadır.
Meme Hastalıkları Ünitemizde,özel olarak meme hastalıkları ile ilgilenen bir genel cerrahı uzmanı ve radyolojı uzmanından oluşan uzman bir ekip tarafından hastalar değerlendirilmektedir.
Cerrahi Onkoloji Biriminde; Kanserli hastaların kompleks ameliyatları ve karın içinde sınırlı olarak yayılmış kanserlerde Sıtoreduktif Cerrahi ve Hipertermik Kemoterapi uygulamaları deneyimli Cerrahi Onkolojı ekibimiz tarafından gerçekleştirilmektedir.